Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2010 21:05 - Прозорци от PVC - всичко, което трябва да знаем
Автор: gpline Категория: Бизнес   
Прочетен: 1076 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.03.2010 22:00


Кой е измислил прозорците от ПВЦ?

За първи път идеята да се замени дървената рамка на прозореца с пластмасова е хрумнала на американците, и в никакъв случай не се е възприемала несериозно Мислели са го за поредният каприз. На практика е приложено за първи път в Германия (фирма Trocal) през 1954 год.

Вярно ли е че прозорците от ПВЦ трябва да се сменят на всеки 5 години?

Поливинилхлорид (ПВЦ) е синтезиран от нефтопродукти. Както и много подобни други продукти, той е изключително дълговечен. Той не се плаши от влага, микроорганизми или дървояди. Благодарение на специални добавки – модификатори, поливинилхлоридът използван за профили за прозорци не е крехък, и в същото време достатъчно твърд за да не се огъва. По отношение на здравина е по-добър от дървото. Качествените съвременни ПВЦ прозорци издържат от -50 до + 60 градуса. Неотдавна в Германия беше отбелязан своеобразен юбилей. Фирма-производител на ПВЦ профили с рекламна цел замени безплатно ПВЦ прозорците на един от първите си клиенти, който е бил поставен преди 35 години. Колко биха издържали изделията от ново поколение – засега никой не може да каже. Производителите дават гаранция на профилите от 15-20 години, но специалистите твърдят, че прозорец от ПВЦ е в състояние да запазва свойствата си в продължение на поне 50 години. Друго нещо са уплътнителите. Техният живот в различните фирми се определя между 4-15 години. Времето ще покаже кой е прав, но много зависи и от разликите в температурите в различните райони.

Говори се, че под въздействие на слънцето, ПВЦ отделя вредни вещества?

За неекологичността на ПВЦ прозорците наистина се говори много. Да, в производството им, в ролята на катализатор, се използват тежки метали. Много от производителите на профили, с цел придаване на белота, добавят олово. Съвременните технологии обаче, не допускат отделяне на токсични вещества от готовото изделие(като изключим случаите на загряване до точката на топене, което означава при пожар в помещението): специални инертни добавки се грижат да направят материала безупречен от екологична гледна точка. Дори в някои от профилите вместо олово се ползва цинк или калций за избелване.

Не всички производители на ПВЦ-профили обаче притежават необходимите международни и български сертификати за качество и екологичност. Ако ще говорим за ролята им в опазване на обкръжаващата среда – за това ще говорят фактите. Чрез по-добрата топлоизолация, ПВЦ прозорците позволяват намаляването на изразходваното гориво. Това не е само икономия на средства и природни ресурси, но и намаляване на изгарянето на кислорода, както и изхвърлянето на вредни вещества в атмосферата. Освен това, за времето си на съществуване, ПВЦ прозорците са спасили немалко хектари гори, използвани за производството на обикновените дървени стъклопакети. В Германия, например, правителството дотира отоплението на собственици с ПВЦ прозорци със стъклопакети.

Вярно ли е, че белите ПВЦ профили пожълтяват с времето?

Белите ПВЦ профили в началото са пожълтявали под въздействието на ултравиолетовите слънчеви лъчи и топлината. Съвременният материал съдържа специални добавки, благодарение на които цвета не се изменя.

Леснозапалими ли са профилите?

Благодарение отново на специални добавки, материалът е пожар обезопасен. Индексът за разпространение на пламъка за ПВЦ профилите е нула, което означава че те няма да поддържат процеса на горене. Освен това, ако започне пожар, подобен прозорец би трябвало да “задуши” огъня – като добри термоизолатори, стъклата няма да се счупят от огъня, няма да има приток на кислород и огъня няма да се разпространи.

Колко уплътнителя са необходими за един ПВЦ прозорец?

Уплътнители – това са гъвкави разделители с тръбна или по-сложна форма, обхващащи цялата дължина на рамката – между нея и стъклопакетите, или между две рамки за отваряемите площи. Те предпазват от проникването на студен въздух, шум и влага. Произвеждат се от специална гума, силикон, или смес от двете. Понякога за здравина се армира със стъкловлакна, капронови нишки, или влакна от кевлар. За препочитане са силиконовите уплътнители, защото те не се втърдяват при много ниски температури, за разлика от гумените. Как да ги различим?: - силиконът е по-светъл, за разлика от гумата, която почти винаги е черна. Но това не винаги е сигурен признак за различаване.

Обикновено има два контура на уплътняване: от външната страна и откъм помещението. В профилите от нареченият “ клас лукс” има също така и трети контур между предните два. Третият контур уплътнение оскъпява прозореца, но допринася за по-добрата топло- шумо- и влагоизолация. Той изисква обаче абсолютна точност при изготвянето и монтирането.

Как правилно да експлоатираме ПВЦ прозорците?

За да останат прозорците ви дълго време като нови, никога да не създават проблеми и благополучно да доживеят до половинвековният си юбилей, необходимо е да се спазват няколко прости правила. 1. Избягвайте взаимодействие на профила с твърди предмети; 2. Не мийте с разтворители, концентрирани киселини или абразиви. За тази цел има фирмени препарати за миене на ПВЦ профили, смазки за обкова и уплътненията; 3. Миенето на профилите трябва да става със специална гъба, а на стъклата - с велур; 4. Не оставяйте до прозорците нагревателни уреди, от които стъклопакетите могат да се нагреят до повече от 80 градуса

Профили.

Това е сложна конструкция, състояща се от няколко камери (най-често три, но може да бъдат и четири, пет или шест). В средната (най-голяма) камера е монтирана метална арматура, обезпечаваща здравината на рамката.

По цялата обиколка на профилите, включително и отваряемите части, се монтира уплътнител. В горната и долната част на профила от външната част се пробиват вентилационни отвори за извеждане на влагата или дъждовната вода, попаднала в профила.

Броят на камерите в профила определя степента на топлоизолация на прозореца, обозначавана с “к” в европейските стандарти. Колкото е по-нисък този коефициент, толкова по-добре. При стандартните ПВЦ прозорци к = 1.5. Това означава че при минус 20 градуса студ, стайната температура при слабо работещо отопление трябва да е над +20 градуса. Това се постига благодарение на топлоизолиращите свойства на въздуха, запълващ 3-те камери. Колкото повече камери, толкова по-добра топлоизолация.

Принципи на отваряне.

Производителите предлагат два вида отваряне: американски (плъзгащ) и европейски (наклонено-въртящ).

Плъзгащият тип се прилага при остъкляване на балкони и лоджии. Те не заемат дори сантиметър вътрешно пространство, както е обикновено при отварящите се навътре крила.

Наклонено въртящият тип позволява да се отваря прозореца в две равнини: вертикално или хоризонтално(както е при обикновените прозорци). Вертикалният начин на отваряне е много удобен когато е необходимо проветряване на помещението.

Обков.

Качественият обков позволява равномерно напасване на отваряемите части по цялата обиколка, което подобрява топло- и звукоизолацията.

автор: www.bulwindoors.com


 


Тагове:   pvc,   дограма,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gpline
Категория: Бизнес
Прочетен: 13843
Постинги: 3
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930